Neuspoliepen, polyposis nasi, oorzaak, symptomen en behandeling

Bij neuspoliepen, ook wel polyposis nasi genoemd, worden er ‘slijmvliesuitzakkingen’ gevormd in de neus. Het zijn goedaardige uitstulpingen in het neusslijmvlies. Neuspoliepen kunnen bij iedereen ontstaan, maar er zijn ook bepaalde aandoeningen die geassocieerd worden met neuspoliepen.

Neuspoliepen
Neuspoliepen zijn gladde, grijze of rose uitzakking van het neusslijmvlies. Dit slijmvlies is dan meestal chronisch ontstoken. Neuspoliepen komen meestal dubbelzijdig voor. Het zijn weke, gesteelde vormsels. De meeste neuspoliepen ontstaan in het etmoïd (een van de sinussen). Meestal worden ze dan gezien lateraal (aan de zijkant) van de concha media (neusschelpen) maar ze kunnen ook gezien worden aan de mediale kant van de concha media.  In de grijze poliepen zit meestal veel vocht, in de rose poliepen bevindt zich meestal veel bloed.

Ontstaanswijze van neuspoliepen
Hoe neuspoliepen ontstaan is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk spelen chronisch recidiverende (terugkerende) infecties een belangrijke rol. Aanleiding voor het ontstaan van de neuspoliepen zou de chronische afvoer van slijm vanuit de sinussen zijn.

Klachten van neuspoliepen
Mensen met neuspoliepen hebben vaak chronische klachten. De meest voorkomende klachten bij neuspoliepen zijn:

  • Vermindering van het reukvermogen. Deze klacht treedt meestal vroeg op wanneer men neuspoliepen ontwikkeld. Dit komt omdat de poliepen meestal vrij snel de toegang tot de reukspleet afsluiten.
  • Klachten van een verstopte neus. De mate van ernst van deze klacht wordt bepaald door de lokalisatie van de poliepen en de mate van uitbreiding.
    Hoofdpijnklachten.
  • Het hebben van mucopurulente (slijmachtige) secretie uit de neus wat voor een gedeelte het gevolg is van de neuspoliepen maar tevens voor een gedeelte de oorzaak is van neuspoliepen.
  • Klachten van een drukgevoel in het voorhoofd, de neuswortel en rond de orbita (oogkas)
  • De meeste van deze klachten kunnen er ook weer voor zorgen dat een infectie in stand gehouden wordt, waardoor er een soort vicieuze cirkel ontstaat

Mogelijke andere oorzaken van neuspoliepen
Wanneer er bij iemand aan neuspoliepen wordt gedacht, hoeft het niet per definitie zo te zijn dat het zich ook daadwerkelijk om neuspoliepen handelt. De gesteelde vormsels zouden behalve een neuspoliep ook nog iets anders kunnen zijn. Belangrijk daarbij is om aan een maligniteit (kanker) of een inverted papilloa te denken. Dit is vooral belangrijk wanneer de afwijking maar aan een neuszijde voorkomt. Neuspoliepen komen bijna altijd dubbelzijdig voor.

Met neuspoliepen geassocieerde aandoeningen
Er zijn enkele aandoeningen die met het hebben van neuspoliepen worden geasocieerd. Hieronder volgt een overzicht:

  • Het APA-syndroom (dit is een syndroom waarbij er zowel sprake is van Aspirine-overgevoeligheid, Polyposis nasi en Astma)
  • Het syndroom van Kartagener
  • Cystic fibrosis (CF, taaislijmziekte)

De behandeling van neuspoliepen
De behandeling van neuspoliepen kan op twee manieren geschieden. Men kan neuspoliepen conservatief behandelen. Men geeft dan corticosteroïden, dit kan lokaal toegediend worden of systemisch. Er kunnen ook antibiotica gegeven worden om een eventuele infectie te bestrijden.
Er kan ook een neuspoliepextractie uitgevoerd worden, het nadeel hierbij is echter dat de neuspoliepen vaak terug komen.
Als laatste kan er nog een FESS (functional endoscopic sinus surgery) uitgevoerd worden. Waarbij een infundibulotomie en/of een etmoïdectomie uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt een deel van de beenderen van de schedel verwijderd.

Bronnen:
Prof. dr. EH Huizing, Prof. dr. GB Snow, Leerboek keel-, neus- en oorheelkunde, Bohn Stafleu Van Loghum (2005), Houten
Handboek KNO