Vet en mager vlees (vette en magere vleessoorten; vet en vetarm vlees)

Vlees levert energie (calorieën). De calorieën die vlees bevat, worden geleverd door eiwitten en vetten. Vet vlees bevat meer calorieën, dan mager vlees. Vet bevat namelijk 9 kilocalorieën (kcal) per gram en eiwit bevat 4 kcal per gram. Het vet in vlees is vaak het ongezonde verzadigde vet. Biefstuk, bieflap, kipfilet en varkenshaas zijn voorbeelden van mager vlees. Gehakt, braadworst en speklap zijn voorbeelden van vet vlees. Ook worden voorbeelden gegeven van vette en magere vleeswaren.

Eiwitten en vetten in vlees

Vlees bevat energie (calorieën). De kilocalorieën (kcal) die in vlees zitten, worden geleverd door eiwitten en vetten. Eiwitten leveren 4 kcal per gram. Eiwitten zijn bouwstoffen. Het menselijk lichaam heeft eiwitten nodig om weefsels op te bouwen en beschadigde weefsels te repareren. Het lichaam heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Iemand van 80 kilo heeft ongeveer 65 gram eiwit nodig. Vlees bevat ook vet. Mager vlees bevat weinig vet. Vet vlees bevat veel vet. Vet levert 9 kcal per gram. 1 gram vet levert dus ruimt twee keer zoveel calorieën als 1 gram eiwit. Vet vlees bevat ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet is het ongezonde vet, wat het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vergroot. Onverzadigd vet verlaagt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Andere voedingsstoffen in vlees

Naast eiwitten en vet bevat vlees ook nog andere belangrijke voedingsstoffen. Mensen die geen vlees eten, zoals vegetariërs en veganisten, moeten op andere manieren deze belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Andere belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten zijn zink, ijzer, vitamine B12 en andere B-vitamines en vitamine D. Vanaf 12 jaar is 100 gram onbereid vlees en 2 plakjes vleeswaren voldoende.

10 magere vleessoorten

In de volgende tabellen wordt de hoeveelheid kcal, vet en verzadigd vet getoond 100 gram onbereid vlees.

Soort vlees Energie (kcal) Vet in grammen Verzadigd vet in grammen
Biefstuk 110 1,9 0,8
Bieflap 110 1,5 0,7
Rosbief 120 3,4 1,4
Tartaar 110 4,4 1,9
Filetlapje 140 5,9 2,3
Fricandeau 120 3,1 1,2
Hamlap 120 3,6 1,4
Ribkarbonade 140 5,9 2,3
Varkenshaas 120 3,1 1,2
Kipfilet 110 1,9 0,5

10 vette vleessoorten

Soort vlees Energie (kcal) Vet in grammen Verzadigd vet in grammen
Hamburger 230 18.1 8.0
Rundergehakt 230 18,1 8,0
Saucijsje 230 18,1 8,0
Braadworst 270 22.8 8,1
Gehakt (half-om-half) 260 20.6 5.5
Rookworst 326 29.5 10.1
Schouderkarbonade 200 13.2 5.2
Slavink 280 23.9 9,6
Speklap (zonder zwoerd) 330 29.1 10,5
Lamsgehakt 190 12,9 5,8

9 magere (vetarme) vleeswaren

Ook de voedingswaarde van vleeswaren wordt per 100 gram weergegeven.

Soort vleeswaren Energie (kcal) Vet in grammen Verzadigd vet in grammen
Achterham 130 5.5 2.1
Beenham 160 9.6 3,7
Filet Americain 150 7,4 1,8
Fricandeau 150 2,9 1,0
Kipfilet 160 3,8 1,4
Lever 140 4,9 1,5
Rosbief 170 5,7 2,4
Runderrookvlees 150 6,5 2,2
Schouderham 140 6,8 2,3

11 vette vleeswaren

Soort vleeswaren Energie (kcal) Vet in grammen Verzadigd vet in grammen
Bacon 380 34,0 13,7
Boterhamworst 310 28,0 9,9
Cervelaatworst 390 34,7 13,8
Corned beef 220 17,7 8,0
Gebraden gehakt 300 26,8 10,6
Gekookte worst 320 29,1 10,2
Leverworst 310 25,1 9,6
Ontbijtspek 400 37,9 13,5
Pate 380 35,5 10,6
Salami 380 33,0 13,1
Smeerleverworst 310 28,4 9,2

Tenslotte

Er zit veel verschil in vetgehalte tussen de verschillende vleessoorten en vleeswaren. Door verstandig te kiezen, kan lekker en gezond gegeten worden.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Moet je elke 3 uur eiwitten eten voor maximale spiergroei? De onzin van eiwittiming!

Stappenplan voor een gezonder, slanker en sterker lichaam. Afvallen en sterker worden

Voor- en nadelen van verschillende soorten diëten

Wat is een crash dieet?

Spelregels voor een gezonde voeding

Afvallen, vetverbranding en beweging

Bronnen:

http://www.inbalans.org/vleeswijzer.pdf