De huid, lagen en functies van de huid

De huid bestaat in totaal uit de epidermis en de dermis. De meest oppervlakkige laag is de opperhuid en deze bestaat uit dode verhoornde huidcellen. Eelt is een verdikt stuk huid. De huid heeft vele functies de huid beschermt tegen het binnendringen van schadelijke bacteriƫn en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren.

Lagen van de huid
De huid bestaat in totaal uit de epidermis (opperhuid) en de dermis (lederhuid). De epidermis is het meest oppervlakkige deel van de huid en bestaat aan de oppervlakte verhoornde cellen. De epidermis bevat geen bloedvaten en bestaat uit gestratificeerd verhoornd epitheelcellen. De epidermis bestaat uit 5 lagen. Vanuit de diepe naar de meest oppervlakkige laag zijn dat: stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum en stratum corneum.
De dermis is de diepere huidlaag. De dermis bestaat uit vezelig bindweefsel en bevat bloedvaten. De dermis maakt ook nagels en haren. De dermis bevat verder talgklieren. De talgklieren maakt talg aan. Talg houdt de huis soepel en waterdicht. Ook bevat de dermis zweetklieren. Er bestaan twee soorten zweetklieren; eccriene en apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren produceren waterachtig zweet. Apocriene zweetklieren produceren zweet met opgeloste eiwitten en vetzuren. Het apocriene zweet geeft zweet haar karakteristieke geur.

Functies van de huid
De huid heeft vele functies. De huid geeft bescherming, reguleert de lichaamstemperatuur en produceert vitamine D. Elk van deze functies wordt kort beschreven.

De huid geeft bescherming
De huid is bij benadering waterdicht en beschermt het lichaam tegen uitdroging. Bij hevige brandwonden wordt via de huid veel vocht verloren. Dit is echter niet het enige gevolg van brandwonden. Bij heftige brandwonden kunnen schadelijke bacteriƫn, virussen en schimmels binnendringen. De intacte huid geeft dus ook bescherming tegen ongewenste binnendringers.
Ook beschermt de huid tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Langdurige blootstelling aan UV-straling vergroot de kans op het ontwikkelen van huidkanker. De huid doet dit door melatonine aan te maken. Melatonine absorbeert UV-straling. Een donkere huid bevat veel melatonine.
Verder beschermt de huid de organen van het lichaam.

De huid reguleert de lichaamstemperatuur
Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog dreigt te worden, gaan de bloedvaten in de dermis open staan. Op deze manier wordt de warmte getransporteerd door het bloed afgegeven aan de huid. De huid geeft de warmte af aan de omgeving. Wanneer de lichaamstemperatuur toch nog te hoog dreigt te worden, gaan zweetklieren zweet produceren. Het zweet verdampt en onttrekt op deze manier warmte aan de huid.
Wanneer de lichaamstemperatuur te laag dreigt te worden, vernauwen de bloedvaten in de huid en zo kan het bloed minder warmte afgeven aan de huid.

De huid produceert vitamine D
Vitamine D is een belangrijke vitamine in botopbouw. Vitamine D wordt door de huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine D zorgt ervoor dat het calcium uit de voeding beter wordt opgenomen. Mensen die veel binnen blijven en niet worden blootgesteld aan zonlicht maken minder vitamine D aan en moeten meer vitamine D met de voeding opnemen. Ouderen en mensen die het lichaam volledig bedekken met kleding hebben een grotere kans op een vitamine D-tekort. Dagelijks met blote armen en hoofd buiten blijven zorgt al snel voor aanmaak van vitamine D.

Bronnen:

GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings